Jarenlang was polymeren de meest gebruikelijke onderhoudsmethode voor linoleum vloeren. Deze methode is echter een belasting voor het milieu en bovendien arbeidsintensief. Een alternatief is het gebruik van PU-coating. Wat zijn de voor- en nadelen daarvan? CONTRAST Facility + Hospitality neemt je mee in de nieuwste ontwikkelingen.
Nieuw in de facilitaire sector is het Platform Vloeronderhoud van Schoonmakend Nederland. Vier grote vloerenspecialisten, Duofort, MDS, Perfect en Progenta, en diverse grote schoonmaakpartijen, zijn hiervan lid. Dit platform is opgericht met als doel om per 1 januari 2025 te stoppen met offertes, behandelingen en adviezen voor het polymeren van linoleum. Polymeren is onderdeel van traditioneel onderhoud van linoleum. Dat meestal bestaat uit de dagelijkse reiniging, periodiek sprayen, jaarlijks polymeren (top coaten) en eens in de vijf jaar volledig strippen en opnieuw opbouwen (re-coaten). Bij het strippen komt het water met chemische afvalstoffen en de oude waslagen terecht in het riool. Dat is een serieuze belasting van het milieu. En dus reden om te zoeken naar alternatieven.
Stijgende trend
Stef den Boer, consultant Facility bij CONTRAST: ‘Wij zien bij schoonmaakdienstverleners al langer een stijgende trend in het aanbieden van het werken met PU-coating. Deze coating zorgt ervoor dat het maandelijks sprayen, jaarlijks top coaten en vijfjaarlijks strippen en re-coaten niet meer nodig is. Een PU-coating gaat naar verwachting gemiddeld vijf jaar mee en vraagt in de regel iedere vijf jaar alleen om machinaal reinigen, matteren en aanbrengen van één laag hoogwaardige PU. De voordelen zijn duidelijk: besparing van tijd en geld als het gaat om in- en uitruimen van ruimtes en grote winst als het gaat om duurzaamheid. In cijfers op basis van 5.000 m2 linoleum uitgaande van 9 jaar onderhoud betekent dit een vermindering van gemiddeld 14.250 liter water, 7.475 kg CO2 en 3.780 kWh.
Beslisboom
Het overstappen naar PU-coating is echter wel een investering in het eerste jaar. CONTRAST adviseert dan ook om zorgvuldig te kijken naar de staat van de vloer en of deze aan vervanging toe is. Als vervanging niet aan de orde is, is het zaak om kosten en duurzaamheid af te wegen. Overigens ziet CONTRAST ook situaties waar in fases wordt overgegaan op PU-coating, bijvoorbeeld door eerst de meest intensief gebruikte ruimten te voorzien van een PU-coating. Rob Toorenburgh, consultant Facility bij CONTRAST: ‘Wij brengen altijd het alternatief van PU-coating ter sprake – ook omdat we er positieve ervaringen mee hebben – en zoeken samen met onze opdrachtgevers naar de meest optimale oplossing in lijn met de organisatiedoelen op de lange termijn. Daarvoor bieden we een handige beslisboom aan.’
Wat altijd geldt
Voor alle linoleum vloeren, ongeacht de aanwezige coating, is het belangrijk dat deze dagelijks op de juiste wijze worden schoongehouden en vooral de inloop van zand en overig vuil tot een minimum wordt beperkt. Een goede manier om dit waarborgen is entreezones te voorzien van schoonloopmatten (binnen) en schraapmatten (buiten) welke regelmatig schoongemaakt en verwisseld worden. Om krassen te voorkomen, moet meubilair altijd voorzien zijn van zachte glijders. Deze glijders vragen om regelmatige reiniging en vervanging. En tot slot: zorg voor een vloerenpaspoort voor alle soorten vloeren met daarin informatie over het onderhoud van de vloer. Een vloerenpaspoort geeft inzicht in de informatie over de vloer, de geschiedenis van de vloer en het toekomstige onderhoud van de vloer. Dit is cruciaal om op een duurzame en financieel bewuste manier om te gaan met vloeronderhoud en de levensduur van de vloeren.