Skip to main content

Campus Rachelsmolen van Fontys Eindhoven is dit jaar veranderd van een gesloten eiland in de stad naar een open en groen onderwijsgebied. De drie nieuwe gebouwen op de campus spelen in op wat een duurzame, inclusieve en vitale samenleving vraagt: flexibiliteit, beweging, ontmoeting, samenwerking en vernieuwing. Het concept voor eten & drinken sluit hier optimaal bij aan.

Eline de Groot, projectleider Vastgoed bij Fontys: ‘Wij zijn heel blij met het resultaat dat CONTRAST binnen vier maanden én binnen budget heeft neergezet. In alles is nagedacht over de behoefte van onze doelgroepen en hoe we dit in de drie nieuwe gebouwen kunnen realiseren.’

Diversiteit in voorzieningen
Gebouw R11 huisvest het restaurant met bijbehorende keuken. Het restaurant is onderdeel van een geheel aan centrale voorzieningen zoals een study hub, een auditorium en servicepunt. In gebouw R12 vindt praktijkonderwijs plaats. Het gebouw heeft een coffee corner en vendingautomaten in een onbemenste bar. In gebouw R13 vindt onderwijs plaats en zijn diverse medewerkersruimten. Hier bevindt zich een all-day bar welke is bemenst met een receptionista voor een warm welkom, barista koffie en een klein assortiment eten. De drie nieuwe gebouwen hebben alle drie een eigen uitstraling, maar vormen wel één geheel met elkaar, het buitenterrein en de rest van de campus. Eline de Groot: ‘Door de faciliteiten te spreiden over de gebouwen worden beweging en ontmoeting tussen alle gebouwen op de campus extra gestimuleerd. Dat was precies wat we wilden.’ 

Hybride concept
In R11 worden salades, sandwiches, soep, snacks en een warme daghap geserveerd. Het concept is hybride: gasten kunnen in het restaurant eten of hun bestelling meenemen naar de eigen locatie dan wel eten tijdens een wandeling buiten. Omdat Fontys te maken heeft met piekmomenten tussen de middag, heeft CONTRAST hier bij de inrichting rekening mee gehouden. Maarten van Hussen, hospitality consultant bij CONTRAST en projectleider: ‘Op basis van ervaring met andere high traffic locaties hebben we gekozen voor een lange counter tegen de keuken aan. Er wordt geproduceerd achter de schermen door beperkingen in ventilatietechniek. Voor het realiseren van een optimale versbeleving, wordt het aanbod op goed gedecoreerde counters gepresenteerd, best of both worlds dus.’ 

Ontwerp en onderhoud apparatuur
Het interieur is ontworpen door interieurarchitect Hollandse Nieuwe. Een kenmerkend ontwerpprincipe is transparantie en doorkijk. Dit betekent onder meer dat er geen productieapparatuur in de hoogte is geïnstalleerd. Uiteindelijk is dit opgelost door te kiezen voor lage presentatie elementen. Voor het preventief en correctief onderhoud van de keukenapparatuur heeft CONTRAST een tender uitgezet. Het gewenste kwaliteitsniveau van de apparatuur is bepaald aan de hand van benchmarkgegevens van onderhoudskosten over de totale levensduur (TCO).

Duurzaam
Duurzaamheid is een vanzelfsprekend uitgangspunt voor eten & drinken bij Fontys. Zo is het menu afgestemd op de seizoenen en op wat er met restproducten kan worden gemaakt. In het kader van duurzaamheid is ook gekeken naar hergebruik van de keukenapparatuur. Maarten van Hussen: ‘Helaas was dat niet mogelijk, omdat de oude locaties operationeel moesten blijven totdat de nieuwe in gebruik werden genomen. De gebruikte apparatuur is voor een deel wel ingezet op andere Fontys locaties, een ander deel is verkocht.’

Succesfactoren
Maarten van Hussen: ‘De belangrijkste succesfactor is dat alle partijen heel goed hebben samengewerkt. Het project voor eten & drinken had een korte doorlooptijd, van schets tot inkoop van de keukenapparatuur maar vier maanden. Door snel te schakelen met elkaar, is het gelukt om binnen deze beperkte tijd te realiseren wat we wilden. Daarbij is maximaal gestuurd op het beschikbare budget. Er is voor de drie nieuwe gebouwen bewust gekozen voor één bemenste all-day bar, waardoor ook de exploitatiekosten binnen de perken blijven.’ Eline de Groot benadrukt ook de kracht van samenwerking. ‘Het project voor eten & drinken vroeg om veel besluiten nemen in korte tijd. CONTRAST heeft hier steeds op het juiste moment in geadviseerd. Met als resultaat een aantrekkelijk en duurzaam concept voor alle doelgroepen. Onze welgemeende complimenten!’

  • Architectenbureau Barcode Architects + NUDUS, Hollandse Nieuwe en OKRA landschapsarchitecten ontwikkelde samen met Nelissen, Arcadis, Peutz en ABT het integrale plan voor het nieuwe campusterrein.
  • Bouwkundig aannemer Hurks coördineerde en realiseerde de bouwwerkzaamheden.
  • Grootkeukenleverancier Metos heeft de apparatuur geleverd.
  • Hurks heeft het diverse maatwerkmeubilair gerealiseerd.
  • Croon, Wolter & Dros waren verantwoordelijk voor de E-installaties.
  • ULC Installatietechniek en Beheer waren verantwoordelijk voor de W-installaties.
Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?