Skip to main content

Anna Casemier, managing partner bij CONTRAST (voorheen Atir en HTC Advies) is per december begonnen als voorzitter van de Codekamer Contractcatering. De Codekamer bewaakt de Code Verantwoordelijk Marktgedrag (VM). Anna is al vanaf het begin bekend met de Code VM. “Vanaf de oprichting hebben wij vanuit Atir geholpen met het doorontwikkelen van de code; sindsdien werken en handelen wij daar ook naar. Daarnaast zijn mijn collega’s betrokken bij het bestuur van de Code VM en de Codekamer Schoonmaak. Voor ons is verantwoordelijk marktgedrag dus heel vanzelfsprekend. In mijn nieuwe rol wil ik de code actief promoten, zodat je in de sector straks een uitzondering bent als je niet meedoet.”

In haar dagelijks werk bij CONTRAST zit Anna regelmatig om tafel met opdrachtgevers en ondernemers in de bedrijfshoreca. Dan gaat het om vraagstukken die te maken hebben met het beste serviceconcept en het contracteren van dienstverleners die daarbij passen. “Deze vraagstukken passen goed bij mijn achtergrond, hotelschool en bedrijfskunde, maar ook bij de rol die ik heb om als ondernemer en kennisleider in de sector innovaties aan te jagen.”

Met de paplepel ingegoten

Ondernemerschap en oog voor service is Anna met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders werken beiden in de zorg; daar gaat het om aandacht voor mensen. Mijn grootouders hadden een horecazaak en min beide broers zijn ook ondernemer. Ik heb destijds gekozen voor de hotelschool, omdat ik wilde ondernemen in de hospitality branche. Deze studie heb ik aangevuld met bedrijfskunde. Ik heb eerst acht jaar gewerkt als commercieel directeur van een evenementencateraar. Dat was een leerzame tijd, met opdrachtgevers in het hogere segment in binnen- & buitenland. Daarna ben ik gaan werken bij Atir en HTC Advies.”

Werk combineren met ouderschap
Anna combineert haar werk met haar gezin met drie kleine kinderen van 1, 4 en 6 jaar. “Ik vind het belangrijk om te laten weten dat je ouderschap prima kunt combineren met je ambities en ontwikkeling op voorwaarde dat je daarin goed wordt gefaciliteerd. Als dat bij CONTRAST niet was gebeurd, was ik waarschijnlijk ergens anders gaan ondernemen. Ik werk full time, maar ben op woensdag- en vrijdagmiddag gewoon op het schoolplein om de kinderen op te halen. Deze flexibiliteit is belangrijk om werk en ouderschap te kunnen combineren. Dat draag ik ook uit in ons bedrijf.”

Inzet voor de sector Bedrijfshoreca
Haar werkervaring neemt Anna mee in haar rol als voorzitter van de Codekamer Contractcatering. “Door mijn werkervaring weet ik als geen ander hoe belangrijk een aantrekkelijke en gezonde werkomgeving in de bedrijfshoreca is en hoe vaak het op dat punt te wensen overlaat. De kansen die ik zie om dit te verbeteren, pak ik met beide handen aan. Ik wil graag de wereld een beetje mooier maken en van betekenis zijn voor de mensen in mijn sector. Creating tomorrow, zo noem ik dat. Gezonde en transparante samenwerkingscontracten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers dragen daar zeker aan bij.”  

Kennis en inspiratie delen

“Voor de Codekamer Contractcatering zou ik graag zien dat we op een frisse manier kennis en inspiratie delen. Dat is nodig, want hoe kan het bijvoorbeeld dat – in een tijd waarin ESG een hot topic is – ik aan tafel zit met organisaties die ‘sustainability’ of ‘social’ hoog in het vaandel hebben staan, maar de Code niet kennen? En dan zijn er ook organisaties die de Code wel kennen, maar niet weten hoe ze een gezond contract  kunnen afsluiten. Er is dus werk aan de winkel! Via handreikingen, webinars en een-op-een gesprekken met opdrachtgevers- & nemers gaan we aan de slag.”

Hoe blijven we een aantrekkelijke sector?

“Ik geloof dat hospitality echt een sector is waarin je altijd kunt blijven leren en ontwikkelen,” stelt Anna. “Misschien lijkt het alsof we van de bijbaantjes zijn, maar dat is zeker niet zo. In de bedrijfshoreca kun je tot aan je pensioen heel mooi werk doen. Om mensen te behouden en te werven, is een gezonde werkomgeving heel belangrijk. Daar kunnen we vanuit de Codekamer echt het verschil in maken. Ik vind het dan ook geweldig dat ik Hidde van der Kluit mag opvolgen en ben er trots op dat ik voortaan het boegbeeld mag zijn van gezonde contracten in de bedrijfshoreca.”  

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?