Skip to main content

Je werkdag beginnen met een kopje koffie: voor veel mensen is dit een dagelijks ritueel. De meeste organisaties en bedrijven faciliteren dit met koffiemachines of –apparaten. Het doel ervan is divers: het wordt gefaciliteerd als basis voorwaarden voor medewerkers of de koffiebar of hub is het visitekaartje van het bedrijf.
Wat de reden ook is, het effect van goede koffie op het werk is soms nog onduidelijk. Hoe belangrijk is een kop koffie op het werk nu eigenlijk en welke voordelen brengt het met zich mee?

De kwaliteit van koffie op het werk lijkt steeds belangrijker geworden. Sinds corona en de koffierevolutie op de hoek van de straat zijn we gewend om thuis en in onze vrije tijd goede koffie te drinken, waardoor we dit op de werkvloer ook verwachten. Een goede pistonmachine met échte baristakoffie is voor de toekomstige generatie een must en fungeert als visitekaartje voor je bedrijf.

Naast de kwaliteit van koffie, zien we ook dat het koffiemoment zelf steeds belangrijker is geworden. Waar we voorheen op iedere verdieping of etage een koffiemachine konden vinden, zien we nu steeds meer “koffiehubs”. Eén of meerdere plekken binnen het bedrijf waar je collega’s kunt ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee. Het is naast een dagelijks ritueel, ook een sociaal moment geworden om met collega’s onderling te ontspannen en verbinden.

Voor ieder mens geldt dat vermoeidheid toeneemt naarmate je langer wakker bent. Je hersenen maken in de loop van de dag namelijk adenosine (een neurotransmitter) aan: een stofje die zich bindt aan ‘ontvangers’ in de hersenen en de hersenactiviteit afneemt en je moe wordt (New Scientist, 2014). Tijdens het slapen verdwijnt dit stofje, waardoor je ’s ochtends weer fris wakker wordt. Met het drinken van een kopje koffie, krijg je cafeïne binnen. Cafeïne blokkeert de ‘ontvangers’ voor adenosine, waardoor mensen zich minder snel moe voelen. Het blijft dus staan dat mensen met het drinken van een kop koffie alerter reageren en een hoger energieniveau hebben. Dit blijkt uit onderzoek waarbij de reactietijd van proefpersonen is getest nadat zij een of meerdere koppen koffie op hadden (M. Robelin en P.J. Rogers, 1998). Opvallende conclusie in dit onderzoek is dat het niet blijkt uit te maken of de proefpersonen één, twee of drie koppen koffie op hadden: de effecten waren hetzelfde. Het voordeel is dus dat je alert blijft, en dat kan fijn zijn als je een volle werkdag hebt.

Echter: drink alles met mate. Het is minder verstandig om je koffiebeker constant bij te vullen. Ons advies: beperk je tot twee of drie écht lekkere bakjes koffie op een dag, het liefst tussen 10.00 en 14.00 uur en mét je collega’s.

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?