We zijn het er al lang over eens dat duurzaamheid een essentieel onderdeel is van contractmanagement. Met Environmental, Social en Governance (ESG) krijgt dat binnen Facility Management nog eens een nieuwe impuls. Toch bekruipt me het gevoel dat we elkaar soms wat voor de gek houden. Want gaat er werkelijk iets veranderen als we onze intenties nog beter vastleggen?
In aanbestedingsdocumenten die ik voorbij zie komen, signaleer ik veel aandacht voor matchmaking op dezelfde waarden en procesmonitoring. Dus ja, we hebben dezelfde uitgangspunten en we kunnen vinkjes zetten bij regelmatige evaluaties. De vraag is of we hiermee hebben geborgd dat opdrachtgever en dienstverlener elkaar scherp houden op het resultaat. Want dat gaat verder dan contractmanagement: elkaar scherp houden vraagt gedurende de contractperiode om een dialoog waarin beide partijen hun nek durven uitsteken.
De basis voor deze dialoog is effectmonitoring gedurende de contractperiode. Dat betekent dat opdrachtgever en leverancier aan de hand van cijfers samen kijken wat hun aanpak heeft opgeleverd en welke maatregelen nodig zijn om het nog beter te doen. Ik realiseer me dat dit extra tijd en dus geld kost. Tegelijk willen we met elkaar dat Facility Management wezenlijk gaat bijdragen aan minder CO2-uitstoot en meer sociale cohesie. Als we dat echt willen, moeten we aan de bak met een gedragsverandering die verder gaat dan de ‘vinkjescultuur’.
Daarbij gaat het erom dat we elkaar continu durven bevragen op hoe het werkelijk gaat: wat heeft wel resultaat, wat heeft geen of minder resultaat, hoe komt dat, wat kunnen we anders doen, etc.? Zo’n gesprek vraagt om lef, creativiteit en daadkracht. Feitelijk is dát de sociale transitie die naar mijn mening in ons vakgebied nog te weinig aandacht krijgt. Deze transitie vraagt om een ander soort openheid in de zin van eerlijk durven kijken naar wat wel of niet effect heeft.
Gelukkig zijn er al mooie voorbeelden van partijen die hierin nieuw gedrag laten zien. Mijn advies voor deze partijen is: be good and tell it! Laat zien hoe je gedurende de contractperiode met elkaar in gesprek blijft, waar de worsteling zit, hoe je compromissen sluit, wat niet lukt en wat juist wel effect heeft. Zo gaat het goede gesprek en het eerlijke verhaal onze branche helpen om nog meer impact te hebben waar het gaat om duurzaamheid. Als we verder gaan experimenteren met dit nieuwe gedrag, denk en doe ik graag mee!